tirsdag 14. mai 2013

Fuggeli står heldigvis ikke på valg


I dag får professor dr. med Per Fuggeli pris fra Fritt Ord, og kvitterer med å angripe både styresmakter og oss velfødde ellers for vår behandling av romfolket. Hva er det med denne mannen som tenksomt, smilende og stotrende i år etter år har hatt en så fantastisk evne til å spissformulere seg mot det urettferdige? Hvordan er det f.eks. mulig å gå i voldsomt forsvar for røykerne mot moralismen til tidligere helseminister Dagfinn Høybråten og andre ved innføringen av røykeloven samtidig som han i dag åpent erkjenner at han er glad for at Høybråten fikk loven vedtatt?  

Fuggeli er en fri intellektuell som med sin personlige ballast og faglighet som sosialmedisiner ser samfunnet "nedenfra". Vi har ikke så mange av denne rasen i kongeriket.  Det er derfor viktig å ta vare på dem. Vi trenger noen som Fuggeli som slår fast at folk ikke skal skamme seg for å være ute av stand til å jobbe som følge av sjukdom, uten å miste av synet at flere må få muligheten til å komme tilbake til arbeidslivet. Kort og godt trenger vi spissformulert balanse i samfunnsdebatten.

Poenget med professoren med sløyfe er ikke alltid å være enig med ham, men å våge å diskutere vesentlige spørsmål som både river og sliter i samfunnet og oss selv.  For øvrig tror jeg ikke Høybråten og Fuggeli er så ulike som mange kanskje tror. For begge gjelder vel Bjørnsons strofe: "Fred er ei det beste, men at man noget vil". Begge var og er velsignet fri for designerspråk hvor meningsinnholdet pakkes inn for å tekkes velgere eller markedet. Både Høybråten og Fuggeli hadde rett i kampen om røykeloven. Jeg er glad for at Professor Per Fuggeli ikke står på valg eller tvinges til å selge sine varer for å få mest mulig fortjeneste.

Ingen kommentarer: